Skip to the content

Národní finále SOCIAL INNOVATION RELAY

Díky 5. ročníku mezinárodního projektu Social Innovation Relay si další generace studentů vyzkoušela, že podnikání nemusí jen vydělávat, ale zároveň může prospívat společnosti. Celkem se zúčastnilo 34 středoškolských týmů z celé republiky a jejich nápady na sociální podnikání podporovaly invalidy, životní prostředí i vzdělávání a sdílenou ekonomiku. Ve finále, do kterého po splnění různých úkolů postoupilo 9 týmů, zvítězil tým SOŠ Hranice, u kterého porota ocenila nejen dobrý nápad, ale i životaschopnost byznys plánu.

 

S podporou mentorů z NN Životní pojišťovny, která je partnerem projektu, studentské týmy během března a dubna přenášely své dobročinné nápady do podoby byznys plánu. Výsledek studenti sami představili v prvním květnovém týdnu porotě díky online přenosu.

 

„Je radost sledovat, jak nastupující generace dokáže vidět svět v souvislostech a přemýšlet nejen o vlastním prospěchu, ale i o dopadech svého podnikání na společnost. Letošní ročník přinesl opravdu zajímavé nápady – například aplikaci na měření čistoty ovzduší, deskovou hru s ekologickou tématikou, praktickou pomůcku pro vozíčkáře, ekologické přípravky pro krásu nebo projekt na výměnu knih a učebnic,“ popisuje členka poroty Ester Fleischerová, ředitelka komunikace NN pojišťovny a penzijní společnosti.

 

Porota složená z odborníků na sociální oblast i ekonomiku hodnotila společenský dopad projektu, výslednou hodnotu pro cílovou skupinu, realizovatelnost a udržitelnost a rovněž využití technologií. Porota zevrubně zhodnotila všechny projekty a ocenila tři týmy.

 

Na třetím místě se umístil tým Louťáci z VOŠ a SŠT Česká Třebová se svým projektem na monitoring energetiky, ovzduší, dopravy a komunálního odpadu. Druzí byli Beauty & Purity z Gymnázia Stříbro s nápadem opakovaně použitelných kosmetických tamponů a ekologické kosmetiky. Oba týmy získaly kromě ocenění i odbornou literaturou a praktické dárky.

 

Tým HB ze SOŠ Hranice na prvním místě přišel s nápadem na praktickou brašnu pro vozíčkáře. Všichni členové vítězného týmu získali tablety a rovněž postupují do mezinárodního finále, kde se utkají o další skvělé ceny. Vítězům i všem zúčastněným gratulujeme!

STAŇTE SE PARTNEREM JA CZECH A PODPORUJTE S NÁMI VZDĚLÁNÍ MLÁDEŽE

Rozvíjejte s námi studenty

Programy JA Czech projde ročně téměř deset tisíc studentů, pomozte nám toto číslo navýšit. Přispějte s námi k rozvoji vzdělání a potenciálu mladých lidí!