Skip to the content

Junior Hackathon 2018: I dlouhé sezení u počítače má smysl

Mladí počítačoví nadšenci pomohou zachránit životy při požáru.

Jsou mladí, talentovaní a svými programátorskými znalostmi a dovednostmi předčí mnohé dospělé IT specialisty. Řeč je o účastnících soutěže Junior Hackathon 2018, programátorského 24 hodinového maratonu, který se uskutečnil ve dnech 23.- 24.11. 2018 v prostorách Střední školy informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno. Unikátního klání mladých IT nadšenců se zúčastnily budoucí programátorské špičky ze středních škol z celé ČR.

Studenti měli 24 hodin na to, aby vytvořili aplikaci na téma: Ecology & Sustainability, Smart buildings, Security, Smart grids & Infrastructure. Výsledek své práce následně prezentovali na pódiu před odbornou porotou, kterou tvořili zkušení mentoři ze společnosti AT&T.

Absolutním vítězem se nakonec stal po tuhé bitvě tříčlenný tým z Gymnázia Vídeňská Brno. Porotu zaujal vývojem aplikace, která má pomoci evakuaci lidí z budov v případě požáru. "Prvních šest hodin jsme vůbec nemohli přijít na to, jakou aplikaci vlastně budeme programovat. Myšlenka evakuace lidí v případě, že by začalo hořet, nás napadla až na pokoji, na internátě, kde bydlí sedm stovek lidí," svěřil se lídr vítězného týmu Matúš Miškuf.

Foto:1. místo v soutěži Junior Hackathon 2018 získal tým z Gymnázia Vídeňská Brno ve složení Matúš Miškuf, David Klajbl, Martin Svoboda

Účast v soutěži může být pro studenty podnikatelským start-upem

Výslednou aplikaci mohou účastníci Junior Hackathonu následně přihlásit do speciální soutěžní kategorie " Studentská aplikace", která je součástí celoročního vzdělávacího programu JA Studentská Firma neziskové organizace JA Czech. Mentoři ze společnosti AT&T si tyto týmy vezmou pod svá ochranná křídla a po dobu čtyř měsíců jim pravidelnými konzultacemi pomohou "apku" dopilovat k dokonalosti - do podoby byznysového produktu. Studenti tak získají možnost probojovat se až na evropské finále soutěže "30th JA Europe Company of the Year Competition", které se letos uskuteční 3. - 5. června 2019 ve francouzském Lille.

Foto: Hromadné foto účastníků soutěže Junior Hackathon 2018

Úroveň Junior Hackathonu se zvyšuje

Pořadatelé akce se shodli, že se úroveň této soutěže každoročně zvyšuje. "Letos se Junior Hackathonu zúčastnili velmi dobře připravení studenti. Sledujeme také trend oblíbenosti sociálního podnikání. Velký počet týmů se zabýval vývojem aplikací, které mají pomoci řešení ekologického či společenského problému. Příkladem je aplikace navigace lodi pro čištění oceánů, nebo robota určeného pro sběr odpadků. Hodně týmů se také zaměřilo na možnosti zvýšení komfortu obyvatel, ať už aplikací pro usnadnění parkování či digitalizací nemocnice," prozradil Czech Republic Country Manager společnosti AT&T Ladislav Venc.

"Velmi mě překvapila kreativita a byznysové myšlení u některých týmů. Za pár let možná budou tito středoškoláci svými nápady a vývojem IT aplikací ovlivňovat naše životy," řekl výkonný ředitel neziskové organizace Junior Achievement Czech Martin Smrž.

Akce se uskutečnila v rámci Aspire, společného projektu neziskové organizace JA Czech a společnosti AT&T. Jedná se o firemní vzdělávací iniciativu zaměřenou na podporu studentů ve škole i mimo ni. Tato spolupráce má svou logiku - u vzniku Junior Achievement (JA), nejstarší vzdělávací neziskové organizace, stála v USA v roce 1919 i společnost AT&T, tehdy působící pod názvem Bell Telephone Company, kterou založil sám Alexandr Graham Bell, vynálezce telefonu.

Junior Hackathon 2018 v médiích:

Blesk

24zpravy.com

Brněnský deník

Fotogalerie z průběhu soutěže ZDE

Přehled vítězných týmů ZDE