Skip to the content


 

PRAHA, 16. KVĚTNA 2024 – „Nosit značku, řídit značku.“ To je slogan vítězného týmu Dystopia Clo, který v soutěži JA Studentská firma roku 2023/24 zabodoval s neotřelým pojetím streetwearové módy. Úspěšní byznysmeni z pražské Střední školy automobilní a informatiky budou v červenci reprezentovat Česko na evropském klání studentských firem na Sicílii.

Od září vzniklo v rámci výukového programu JA Studentská firma na českých středních školách rekordních 351 studentských firem. Devítka nejlepších se utkala o titul JA Studentská firma roku 2023/24 v národním finále 14. května v Americkém centru v Praze.

Absolutní vítězství v soutěžním programu získala pětičlenná firma Dystopia Clo, která zaujala porotu novým pojetím prodeje mladé módy, cíleným marketingem a reálnými zisky. „Naší vizí je značka výrazně orientovaná na zákazníka, která nám dosud na evropském trhu chyběla. Věříme, že lidé chtějí víc než jen ‚oblečení‘ – chtějí značku, která si váží jejich názoru a připomínek. Proto jsme pro naše nakupující vytvořili jedinečnou službu Dystopia Club. Zákazník dostane přístup na ‚tajné‘ webové stránky, kde může využívat výprodeje, odměny, různé dárky, ale co je nejdůležitější, může se podílet na utváření a rozvoji značky tím, že hlasuje o designu, nadcházejících slevách, tipech a nápadech,“ přiblížil student hostivařské školy a CEO firmy Dystopia Clo Marko Veruovič.

Rozjet reálný byznys se pětici kamarádů podařilo za méně než sedm měsíců. Firmu navíc hodlají dál rozšiřovat i po skončení soutěže. „S podporou svého učitele dokázali uvést na trh módní značku „s příběhem“ a vytvořit si základnu loajálních zákazníků. Dosáhli půl milionu zhlédnutí na sociálních sítích a jejich zboží už putovalo do šesti různých zemí. I v takto krátké době už firma vykázala obrat přes 70 tisíc korun, zisk 31 tisíc korun a má velké plány do budoucna. Program JA Studentská firma realizujeme na českých školách od roku 1992, ale stále nás nepřestává udivovat, jak kreativní a energičtí dokáží mladí lidé v podnikání být, když dostanou příležitost a podporu zkušenějších odborníků z praxe,“ uvedl Martin Smrž, ředitel české kanceláře vzdělávací organizace Junior Achievement (JA Czech).

Rolí porotců v národním finále soutěže JA Studentská firma roku 2023/24 se už tradičně ujali vrcholoví manažeři českých firem, kteří hodnotili výsledky fungujících studentských společností, počáteční nápad i schopnost studentů svůj produkt zpropagovat. „Díky programu JA Studentská firma jsme zjistili, co ve skutečnosti znamená podnikání a že je nutné zvládnout celou řadu dovedností. Od překonání osobních překážek po vytvoření přesvědčivého příběhu značky, od chytrého řízení financí po efektivní řízení týmu. Od přilákání a udržení zákazníků až po řešení nečekaných výzev. Zažili jsme ekonomické náležitosti v praxi, vysoko nad rámec školních učebnic, a co nám osobně přijde nejdůležitější – naučili jsme se zvládat nečekané problémy,“ dodal za skupinku vítězů Marko Veruovič.

Na druhé pozici skončil tým Frolly z Obchodní akademie v Liberci, zaměřený na výrobu rolek ze sušeného ovoce, třetí místo obsadili studenti OA, SOŠ a JŠ, Hradec Králové s firmou Reban, která nabízí produkty z recyklovaných bannerů.

Finále soutěže probíhalo kompletně v anglickém jazyce a umění prezentovat svůj byznys porotě bylo dalším významným kritériem úspěchu. Vítěz bude totiž reprezentovat Česko na 35. ročníku slavnostní přehlídky evropských JA Studentských firem Gen-E 2024, který proběhne v první půli července na Sicílii.

Výsledky národního finále soutěže JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 2023/2024:

  1. místo: studentská firma Dystopia Clo ze SŠ automobilní a informatiky, Praha, pod vedením učitele Ondřeje Pacnera
  2. místo: studentská firma Frolly z OA, Liberec, pod vedením učitelky Radky Peteráčové Hyxové
  3. místo: studentská firma Reban z OA, SOŠ a JŠ, Hradec Králové, pod vedením učitelky Petry Kábrtové

KONTAKT PRO MÉDIA:

Mgr. Eliška Crkovská_mediální konzultant

+420 605 218 549, eliska@pearmedia.cz

JA CZECH, www.jaczech.org

JA Czech je obecně prospěšná vzdělávací organizace založená Tomášem Baťou, která již od roku 1992 realizuje na českých školách ucelenou koncepci nadstandardního vzdělávání. Formuje podnikatelské myšlení a finanční gramotnost mladých lidí, propojuje je s lidmi z praxe a pomáhá nastartovat jejich úspěšnou profesní kariéru. Ve spolupráci se školami vytváří příznivé a motivující prostředí pro rozvoj osobních dovedností v rámci podnikatelského vzdělávání studentů i učitelů. Stěžejního projektu JA Studentská firma, se závěrečným veletrhem JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU, se každoročně účastní tisíce středoškoláků.

JUNIOR ACHIEVEMENT, www.juniorachievement.org

Junior Achievement je nejstarší vzdělávací organizace na světě s rokem vzniku 1919. Působí ve více než 120 zemích světa. Zároveň byla švýcarskou institucí NGO Advisor vyhlášena jako sedmá nejvlivnější nevládní organizace světa a v lednu 2022 byla za svou práci pro rozvoj mládeže nominována na Nobelovu cenu míru. Do programů JA se každoročně zapojí 11 milionů dětí a studentů ve věku šest až 22 let.

STAŇTE SE PARTNEREM JA CZECH A PODPORUJTE S NÁMI VZDĚLÁNÍ MLÁDEŽE

Rozvíjejte s námi studenty

Programy JA Czech projde ročně téměř deset tisíc studentů, pomozte nám toto číslo navýšit. Přispějte s námi k rozvoji vzdělání a potenciálu mladých lidí!