Skip to the content


 

Výsledky soutěže Social Innovation Relay 2023/24

Další ročník soutěže o sociálních inovacích je u konce. Letos jsme zaznamenali rekordní počet přihlášených nápadů. Z celkem 50 přihlášených týmů, které vymyslely inovativní nápad na sociální podnikání, bylo vybráno TOP10 a ty postoupily do celorepublikového kola. Tyto týmy následně rozpracovaly svůj nápad do podoby podrobného podnikatelského plánu za pomoci mentorů, zaměstnanců společnosti NN. Deset nejlepších týmů z celé České republiky pak prezentovalo své inovativní nápady na Národním finále v Praze, které proběhlo 7.5. 2024. Podnikatelské nápady přihlášené do projektu SIR musí především splňovat kritérium prospěchu komunitě nebo společnosti a také musí obsahovat aspekty sociálního podnikání, nicméně hodnotí se i udržitelnost projektu nebo úroveň prezentací.  

Národním finále tak vyvrcholilo několikaměsíční úsilí studentů, mentorů, ale také pedagogů z jednotlivých škol.

Vybrané nápady zahrnovaly řadu oblastí – od psychologické karetní hry pro začlenění cizinců, přes trenažer létání pro lidi na vozíku, zdravé rolky z lokálního ovoce, divadla pro handicapované, komunitní centra pro lidi s psychickými problémy přes ekologické psí hračky, Rubikovy kostky pro nevidomé, až po aktivní zapojení seniorů.

Pětičlenná porota složená z odborníků ze společností NN, Pražského inovačního institutu a zástupce JA Alumni ocenila tři nejlepší týmy. Tým Zlaté srdce pro seniory z Bíliny umístěný na třetím místě přednesl dokonale zpracovaný nápad na místní pečovatelskou službu a aktivity pro seniory. Jako druzí se umístili Frolly z Liberce se svými zdravými rolkami z lokálního ovoce. A tým na prvním místě Cube For Help z České Třebové přišel s nápadem na Rubikovu kostku pro nevidomé, kterou vyrábí technologií 3D tisku.

Výherci Národního finále Cube For Help dále postoupili do mezinárodního on-line finále, kde se dne 5.6. 2024 utkali s dalšími 8 týmy z Evropy a Japonska. Tým skvěle reprezentoval v projektu SIR Českou republiku, i když nakonec bez umístění.

Jako odměnu pro týmy, které byly vybrány do nejlepší top desítky připravila společnost NN ve spolupráci s NN IT Hubem dne 13.6. 2024 Job Shadow Day. Byl nachystán bohatý program i praktický workshop. Studenti si vyzkoušeli, jaké vlastnosti by měl splňovat uchazeč o zaměstnání na pozici recepční a likvidátora pojistné události. Mimo jiné se dozvěděli užitečné informace z oddělení HR o moderních způsobech recruitmentu a využití AI technologií v tomto odvětví a také zajímavosti z oddělení marketingu. Nechybělo ani povídání s IT experty z NN IT Hubu, kde se studenti dozvěděli například jak se bránit kyberšikaně nebo co obnáší práce „ajťáků“ v takto velké firmě.

Všechny tyto aktivity byly podpořeny společností NN Životní pojišťovna NN penzijní společnost . Za tuto spolupráci moc děkujeme a těšíme se na další pokračování v nadcházejícím ročníku.

STAŇTE SE PARTNEREM JA CZECH A PODPORUJTE S NÁMI VZDĚLÁNÍ MLÁDEŽE

Rozvíjejte s námi studenty

Programy JA Czech projde ročně téměř deset tisíc studentů, pomozte nám toto číslo navýšit. Přispějte s námi k rozvoji vzdělání a potenciálu mladých lidí!