Skip to the content




Je naší ctí, že společnost JA Worldwide byla nominována na Nobelovu cenu míru za rok 2023, což je druhá taková čest za dva roky. Junior Achievement o.p.s (JA Czech)  je členem JA Worldwide.

Nominace mohou být přijímány pouze od hlav států a určitých volených představitelů, univerzitních profesorů ve vybraných oborech, minulých laureátů Nobelovy ceny a několika dalších významných osobností. V průběhu minulého roku se na nás obracela řada oprávněných nominantů, a přestože identita každého z nominovaných zůstává oficiálně anonymní po dobu 50 let, víme, že minimálně jedna z těchto nominací byla přijata výborem pro udělení Nobelovy ceny míru. Možná jich bylo víc.

JA, založená před 104 lety, je nyní jednou z největších nevládních organizací na světě sloužících mladým lidem, která jen za poslední rok poskytla více než 15 milionů studentských studijních zkušeností pro zaměstnání a podnikání. Společnost JA působí ve více než 100 zemích a učí mladé lidi, aby rozvíjeli dovednosti a myšlení, aby mohli zakládat podniky, nacházet smysluplné zaměstnání a budovat prosperující komunity. Například v Nigérii JA školí mladé lidi s pracovními dovednostmi, které prokazatelně představují atraktivní alternativu k členství v Boko Haram. V bývalých komunistických zemích byla JA mezi prvními nevládními organizacemi, které byly povoleny ve školách, s učebním plánem, který umožňuje mladým lidem převzít odpovědnost za vlastní budoucnost. Na Středním východě je místní značka JA známá jako INJAZ (což v arabštině znamená „úspěch“) a poskytuje školení chlapcům i dívkám stejnou měrou, což jim umožňuje získat ekonomickou nezávislost, místo aby se nechali lákat do organizací, které se živí deziluzemi mládeže. A v Norsku, kde je JA známá jako Ungt Entreprenørskap a nabízí se jako spolupráce mezi občanskou společností, vzdělávacím systémem a světem byznysu, mladí lidé podněcují svou kreativitu, když od základů budují startupy. 

Junior Achievement (JA Czech) je součástí JA Worldwide a byla založená v ČR panem Tomášem Baťou, a  již od roku 1992 realizuje na českých školách ucelenou koncepci podnikatelského vzdělávání. Formuje podnikatelské myšlení a finanční gramotnost mladých lidí, propojuje je s lidmi z praxe a pomáhá nastartovat jejich úspěšnou profesní kariéru. Do programů JA Czech se v minulém školním roce zapojilo přes 36,000 českých studentů a spolupracejeme s více jak 1,000 českých učitelů.

Díky tomu, co se v JA naučí, studenti rozvíjejí ambice nad rámec své vlastní ekonomické odměny, přičemž mladí lidé chápou, že podnikání není jen prostředkem ke zdravým financím pro ně samotné a jejich rodiny, ale také prostředkem ke kultivaci sociální stability a budování zdravých komunit. Studenti a absolventi JA vytvářejí společnosti, které nabízejí produkty a služby splňující potřeby spotřebitelů; umožnit ekosystému zaměstnanců, partnerů a dodavatelů prosperovat; a také zásadně proměnit svět, nebo alespoň jejich malý kout.

Údaje o dopadu ukázaly, že podnikatelské vzdělávání nepřipravuje pouze mladé lidi na podnikání; také rozvíjí dovednosti připravenosti k práci, podporuje kreativitu a buduje odolnost. Mnoha studentům raná zkušenost s tím, že jsou generálním ředitelem nebo provozním ředitelem během jejich formativního věku, pomáhá rozvíjet vlastní účinnost, která zajistí, že dosáhnou svých cílů, bez ohledu na výzvy, které před nimi stojí. JA je také může vystavit světu, který jim jejich rodiče nemohou představit, a změní jejich životní trajektorii poskytnutím pracovních dovedností a ekonomického posílení.

Vzhledem k našemu globálnímu dosahu a také ekosystému, který vyživuje globální komunitu absolventů, JA také buduje přeshraniční přátelství, která posilují přesně to, co svět potřebuje: zvědavost na kulturní a náboženské praktiky, uctivé a upřímné rozhovory, očekávání rovnosti a rovnosti. příležitosti a oboustranně výhodný přístup ke konfliktu.

Asheesh Advani, generální ředitel společnosti JA Worldwide, se v reakci na nominaci podělil o svůj pohled: „Mír je možný pouze tehdy, když mladí ve všech zemích a regionech mají ekonomické postavení. Tím, že vytváří příležitosti, prosperitu a sebevědomí, dává práce JA mladým lidem ve více než 100 zemích dovednosti a myšlení k budování prosperujících komunit. Již více než století působí JA v oblastech politické nestability, násilí a válek a pomáhá mladým lidem budovat podnikatelské dovednosti a ekonomickou odolnost. Za tuto práci je JA Worldwide rok co rok uznávána jako jedna z deseti nejlepších nevládních organizací na světě, která poskytuje ekonomické posílení milionům mladých lidí.“

V letech 1901 až 2022 byla Nobelova cena míru udělena 140 laureátům, včetně 110 jednotlivců a 30 organizací. Mezi těmito 30 organizacemi je další organizace z každoročního seznamu deseti nejlepších nevládních organizací, Lékaři bez hranic (Médecins sans Frontières), která byla oceněna Nobelovou cenou za mír v roce 1999. UNICEF, další nevládní organizace sloužící mládeži, byla oceněna v roce 1965, po několika letech nominace.

STAŇTE SE PARTNEREM JA CZECH A PODPORUJTE S NÁMI VZDĚLÁNÍ MLÁDEŽE

Rozvíjejte s námi studenty

Programy JA Czech projde ročně téměř deset tisíc studentů, pomozte nám toto číslo navýšit. Přispějte s námi k rozvoji vzdělání a potenciálu mladých lidí!