Skip to the content


 

V KRÁLOVÉHRADECKÉM ALDISU SE USKUTEČNIL 12. ROČNÍK SOUTĚŽNÍHO VELETRHU PODNIKATELÉ BUDOUCNOSTI

 Každoroční soutěžní veletrh studentských JA firem organizovaný Obchodní akademií Hradec Králové v rámci JA akcí v královéhradeckém Kongresovém centru ALDIS letos přivítal celkem 40 firem jak z České republiky, tak ze Slovenska, Dánska a letos poprvé i z Lotyšska. Absolutní vítězové se dostali až do národního finále.

 Akce se konala 12. prosince a započala v 9 hodin dopoledne úvodním proslovem, při kterém se ujala slova i paní ředitelka pořadatelské školy Mgr. Jana Vitvarová. Poté následoval prodej a obhajoby před porotou. Porotci hodnotící různé kategorie obcházeli stánky zúčastněných a doptávali se na otázky na základě kterých mohli zhodnotit finální umístění. Mezitím zástupci z každé z firem představovali svůj předmět podnikání na pódiu, a dokonce měli i za úkol v rámci časového limitu 90 sekund „prodat“ a obhájit svůj nápad v anglickém jazyce. Vyskytlo se zde mnoho odlišných výrobků – od streetwear oblečení, přes svíčky až po potraviny. Cílem bylo, aby byl každý produkt v něčem výjimečný a co nejvíce ekologický.

Po náročném dni plném čekání a obhajob konečně přišla řada na vyhlašování vítězů tohoto roku. Vyhlašovaly se vždy 3 nejúspěšnější ze 7 hodnotících kategorií, kterými byly: logo, slogan, prezentace, stánek, prodejce, předmět podnikání a již zmíněných 90 sekund před investorem. Hodnotil se také absolutní vítěz celé akce. Ten automaticky postupuje do FINÁLE soutěže JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU mezi top 10 nejlepších firem v České republice. V této soutěži se na 3. místě umístila firma z Obchodní akademie v Hradci Králové Luffa (@luffa.ja).

Jako předmět podnikání prodávají biologické mycí houby, mýdla a peelingové polštářky vyrobené z usušené rostliny lufa. Druhé místo obsadila firma Šibalky (@sibalky_) z SOŠ obchodu a služieb ze Slovenského Nového Mesta nad Váhom.

Ti vyrábí míčky do sušičky ze 100% ovčí vlny.

A na výherní pozici se umístila firma REBAN (@reban.cz) taktéž z OAHK.

Jejich nápadem bylo recyklovat staré reklamní bannery a vytvářet z nich nové věci – jak oni sami popisují. Můžete si od nich zakoupit například penály, tašky, či desky na dokumenty.

Celý veletrh lze hodnotit za velmi úspěšný. Všechny studentské firmy nyní už jen čeká bojovat, aby se dostaly do evropského finále GEN-E, které se bude v roce 2024 konat v Itálii.

STAŇTE SE PARTNEREM JA CZECH A PODPORUJTE S NÁMI VZDĚLÁNÍ MLÁDEŽE

Rozvíjejte s námi studenty

Programy JA Czech projde ročně téměř deset tisíc studentů, pomozte nám toto číslo navýšit. Přispějte s námi k rozvoji vzdělání a potenciálu mladých lidí!