Skip to the content

VELETRH STUDENTSKÝCH A DĚTSKÝCH FIREM

Prosinec je pro naši školu vždy významným podnikatelským svátkem. Pravidelně pořádáme Veletrh studentských a dětských firem. Ten letošní, již devátý, byl jiný. Byl totiž on-line!

Soutěžící děti a žáci prokázali zdatnost v moderních informačních technologiích: Založili si funkční e-shop a obchodují v něm, propagují své výrobky reklamními videoklipy. V den veletrhu naživo komunikovali v soutěžních videokonferencích, aby o svém obchodním záměru přesvědčili nejen porotu složenou z odborníků z praxe, ale i případného investora ze zahraničí (s ním mluvili anglicky). V době, kdy nelze pořádat prodejní trhy, museli stejně jako skuteční obchodníci pružně přizpůsobit své obchodní strategie a poprat se s velkou konkurencí. Veletrhu se zúčastnilo 50 firem z České a Slovenské republiky založených středoškoláky, 2 firmy založené hradeckými základními školami.

Myšlenku zavést výuku podnikání do základních škol nám pomohlo zrealizovat partnerství v projektu „Implementace Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji I“ financovaném z operačního program Věda, výzkum a vzdělávání Evropských strukturálních a investičních fondů. Dětskou firmu zaměřenou na moderní technologii 3D tisku využili ke své výrobní a obchodní činnosti ve firmě North Print ze ZŠ Sever a ZŠ Hučák v letošním soutěžním roce do veletrhu přihlásila firmu  Zachraňme Vánoce.  

Veletrh měl kromě hlavní soutěže šest dalších vedlejších soutěží: Nejlepší logo, Nejlepší slogan, Nejlepší předmět podnikání, Nejlepší e-prezentace, 90 vteřin s investorem (v anglickém jazyce) a Nejlepší prodejce. Vyhrát mohli téměř všichni.

A jak veletržní soutěžení dopadlo?

Hlavní cenu si letos odvezla JA firma GreenFuture 

založená žáky obchodní akademie v Písku, ti nabízeli na zakázku vyráběné ručně malované plátěné tašky a roušky. Žáci hradecké obchodky, tedy „domácí“, obsadili další dvě příčky stupňů vítězů:  Druhá LOOK UP

vyrábí a prodává tzv. „kectácky“, dřevěné podložky pod skleničky s komunikačními hrami. Třetí, bronzová firma CLICK-IT

produkuje „Klikáčky“, pomůcky do ruky, díky nimž se nemusí sahat na kliky a tlačítka.  Klikáčky brání přenosu virů a bakterií.

Za výhru obdrží soutěžící krásné ceny, které nám věnovali sponzoři:

BP Lumen, s. r. o., Česká spořitelna, a. s., Československá obchodní banka, a. s., Broker Consulting, a. s., Junior Achievement, o.p.s., hkfree.org z.s. a Společnost přátel obchodní akademie, z. s.

Přesvědčili jsme se, že dokážeme i na dálku vytvořit slavnostní soutěžní atmosféru, nebojíme se komunikace, umíme se vzájemně povzbudit a veletrh si užít. Chcete-li zažít atmosféru on-line veletrhu, navštivte naše webové stránky www.oahk.cz a pusťte si záznam ze soutěže. Nalaďte se s námi na následujícím jubilejním 10. Veletrh studentských a dětských firem, který proběhne v hradeckém Aldisu v prosince 2021.  Tentokrát určitě naživo. Budeme se na vás těšit.

 

Ing. Zdeněk Pospíšil, Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové

STAŇTE SE PARTNEREM JA CZECH A PODPORUJTE S NÁMI VZDĚLÁNÍ MLÁDEŽE

Rozvíjejte s námi studenty

Programy JA Czech projde ročně téměř deset tisíc studentů, pomozte nám toto číslo navýšit. Přispějte s námi k rozvoji vzdělání a potenciálu mladých lidí!