Skip to the content

Studenti přinesli řešení pro budoucnost obuvnického průmyslu na Inovačním Kempu JA Europe & BAŤA

Baťa Innovation Camp se konal ve Zlíně ve dnech 2. – 4. 10. 2019

24 studentů z JA Czech a JA Slovensko, n.o. zastupujících několik vysokých škol designu, módy a technologií v České republice a na Slovensku, soutěžilo v pěti smíšených týmech a představilo svá řešení při výzvě připravené v Inovačních Laboratořích Baťa v Torontu. Studenti byli požádáni, aby přišli s nápady, jak si představují botu budoucnosti, která by kombinovala pohodlí, cenovou dostupnost a neformální styl.

Mentoři IC

Innovation Camp je jedním ze vzdělávacích programů JA, který shromažďuje studenty na intenzivním, jednodenním a tvořivém workshopu. JA Innovation Camps jsou navrženy speciálně pro budování silnějších partnerství mezi školami a průmyslem, vystavují mladé publikum výzvám reálného světa, a také jednotlivcům, kteří s nimi každý den pracují.  Na Inovačním Kempu Baťa se studentům v procesu hledání jejich inovativních řešení snaží dobrovolně pomáhat 7 mentorů z firmy Baťa Česká republika a z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. 

Vítězný tým IC

Vítězný tým, složený z pěti studentů z Ostravské Univerzity, Vysoké školy ekonomické v Praze, Technické univerzity v Liberci a Univerzity Komenského v Bratislavě, přišel s nejpřesvědčivějším řešením, které zapůsobilo na porotu, jíž předsedala paní Monica Pignal z Nadace Tomáše Bati.

 

Vítězství si tým vybojoval tak, že navrhl vlastní tenisky za dostupnou cenu s různými vyměnitelnými komponenty. Inovační koncept je založen na kreativitě zákazníka. Teniska je rozdělena do tří složek (podešev, horní část a tkaničky). Zákazník se stává návrhářem svých vlastních jedinečných tenisek.

 

„Chtěli jsme přivést značku Baťa k mladé generaci. Proto jsme chtěli navrhnout botu, která je nejen cenově dostupná a barevná, ale také přizpůsobitelná, aby zákazník mohl získat jedinečný produkt. Baťa Innovation Camp byl pro nás velmi přínosný, protože jsme se spojili se studenty z různých oborů a také s profesionály, kteří nám byli mentory. Museli jsme vysvětlit náš obchodní model lidem, kteří pracují na designu a materiálech, pochopit jejich myšlení, tak abychom lépe spolupracovali a dosáhli našeho cíle,“ řekl Oskar Karlík, člen vítězného týmu.

„Opravdu jsem si užil účast jako mentor na tomto Inovačním Kempu Baťa. Získáte velmi svěží a mladý pohled na věci, které děláte. Dostal jsem zpětnou vazbu na reklamu, na které pracujeme, a dostal jsem několik dobrých nápadů pro budoucnost naší komunikace se zákazníky. Interakce se studenty mi pomohla myslet jinak, pokud jde o komunikaci s mladým publikem,“ uvedl Ondřej Cedidla, marketingový manažer společnosti Baťa.

Innovation Camp také nabídl příležitost zapojit mladé lidi ve věku 19-25 let do Baťa Shoe Organization (BSO), jak se dnes společnost Baťa nazývá, a seznámil je s neuvěřitelným příběhem o inovacích a podnikání Tomáše Bati, zakladatele společnosti Baťa.

“Vzdělání a podnikání byly vždy klíčem k Baťově kultuře. Nic neznamená pro Baťu víc, než vidět, jak si mladí lidé plní své sny a jak každoročně roste síť JA. JA přinesla “celoživotní zkušenost” mnoha mladým lidem a musí v tom pokračovat,” řekla Monica Pignal, předsedkyně Nadace Tomáše Bati.

Spolupráce mezi JA a skupinou Baťa začala před 40 lety. Na začátku byli pan a paní Baťovi jmenováni členy správní rady JA Kanada, přičemž pan Baťa byl hlavním představitelem organizace. Po roce 1989, kdy bylo Baťovi umožněno vrátit se zpět do Československa, byly v Praze a Bratislavě založeny organizace JA. Později v roce 1994, po rozdělení Československa, byly vytvořeny organizace JA Česko a JA Slovensko. Baťa pokračoval v podpoře vznikajících operací JA ve střední a východní Evropě zřízením regionální kanceláře JA, sídlící v rodném městě zakladatele firmy Baťa, ve Zlíně. Od roku 2001, kdy byla v Bruselu zřízena celoevropská kancelář JA Europe, podporuje firma Baťa i Itálii, Švýcarsko a Francii. 

Jsme vděčni firmě Baťa za její dlouhodobý příslib JA. Sdílíme stejnou vizi, že rychlé tempo změn napříč průmyslovými odvětvími a vysoká poptávka po kvalifikovaných lidech s dovednostmi a schopnostmi, jako je kreativita, činí z těchto iniciativ nezbytnost. Jsme velmi rádi, že tolik studentů dnes dostalo příležitost získat takové dovednosti, ” uvedla Caroline Jenner, generální ředitelka JA Europe

Členové poroty:

  • Monica Pignal - předsedkyně správní rady Bata Shoe Foundation
  • Petr Sáha - bývalý rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně
  • Igor Emri - ředitel Centra výzkumu obouvání
  • Pavel Velev - ředitel Nadace Tomáše Bati ve Zlíně

STAŇTE SE PARTNEREM JA CZECH A PODPORUJTE S NÁMI VZDĚLÁNÍ MLÁDEŽE

Rozvíjejte s námi studenty

Programy JA Czech projde ročně téměř deset tisíc studentů, pomozte nám toto číslo navýšit. Přispějte s námi k rozvoji vzdělání a potenciálu mladých lidí!